KetiKoti Westerpark x Buro Stedelijk x Code Noir kopie

 

– Proposal KetiKoti Westerpark, Meterhuis x Buro Stedelijk x Code Noir – 

Binnen in het Meterhuis stellen we een tentoonstelling voor, gericht op het tonen van ingrediënten en hun verhalen door de werken van Frank Creton en Atelier Code Noir te combineren.

Een bezoeker kan op een willekeurige dag in het Meterhuis, Westergasterrein, binnenlopen tussen 12:00 en 17:00 en de geschiedenis beleven door geschilderde dagelijkse momenten én ingrediënten te bezoeken. Een zestal geselecteerde ingrediënten, waaronder gezouten vis en nootmuskaat, vertellen over de trans-Atlantische slavenhandel en koppelen zo terug naar het voedsel dat we vandaag eten. Uit de muur komen handen van Lelani Lewis, die de ingrediënten aan de bezoeker te zien, te ruiken aanreikt.

Herken je ze? Ken je hun smaak? In een verhaaltje/korte tekst, toegankelijk via gedrukte tekst en/of een QR met audio van Lelani Lewis in het Engels en Noni Kooiman in het Nederlands, hoor je de historische betekenis ervan. Op deze manier kunnen we het verhaal veranderen en sommige ingrediënten dekoloniseren door te vertellen over hun culturele waarde en soms ook over hun valutawaarde.

In Frank Cretons werk komen momenten uit het dagelijks leven naar voren, van rouw tot feesten, waar ingredienten als bij- en hoofdrollen worden gepresenteerd. Deze werken worden niet alleen getoond bij het Meterhuis, maar ook in de buurt van het Westerpark in etalages van bewoners.

Mogelijk op de opening, of een ander moment, kunnen we een cassave brood ceremonie organiseren. Een ander moment is de dag van de reeds geplande markt, waarbij mensen de hele middag langs kunnen komen om het maken van cassavebrood te zien en te proeven, en eventueel wat zuring (hibiscus) siroop te drinken.

 

Plaster casted hands

Mock-up of hand holding ingredients. The molds will be in black instead of in the white of plaster.

Documentation of Code Noir dinner at Mediamatic with video projection at end of long table.

Artist Suzanne Bernhardt holding a piece of Cassava bread

Cassava bread with toppings served during ceremony at Mediamatic

Cassava bread baking on open fire